Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / 2014 / Oproep van ICOR voor de Anti-oorlogsdag van 2014

Oproep van ICOR voor de Anti-oorlogsdag van 2014

Resolutie van ICOR, 6-8-2014

100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog en 75 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog met meer dan 60 miljoen doden, vooral onder werkende mensen, neemt op de wereld het algemene oorlogsgevaar opnieuw toe.

In de laatste zeven decennia na de Tweede Wereldoorlog werden door de imperialistische machten, vooral door de Amerikaanse imperialisten, over de hele wereld talrijke lokale oorlogen opgestookt, om hun invloedssferen uit te breiden, om de steeds zwaardere crisislasten af te wentelen op het wereldproletariaat en de onderdrukte volkeren, om te verhinderen dat de groeiende opstanden van de mensen zich in revolutionaire richting zouden ontwikkelen en ook als reflectie van de groeiende tegenstellingen tussen de imperialisten.

 Sinds de tijd van de Koreaoorlog bij de overgang naar de jaren vijftig tot op heden hebben zulke oorlogen grote chaos en verschrikkelijke verwoesting veroorzaakt voor de mensen op de wereld en voor de natuur en telkens weer het steeds meer barbaarse karakter van het imperialistische systeem bloot gelegd. Op 6 augustus was het de 69ste jaardag van het afwerpen van de Amerikaanse atoombommen op Hiroshima en drie dagen later op Nagasaki. Wij gedenken de 265.000 mensen die een gruwelijke dood stierven door hitte of straling en de 120.000 slachtoffers die overleefden met langdurige gevolgen respectievelijk later stierven. ICOR roept ertoe op om de Anti-oorlogsdag 2014 te gebruiken als dag van solidariteit met de slachtoffers van de lokale en regionale oorlogen, die door de imperialisten, vooral door de Amerikaanse imperialisten, worden opgestookt en om het verzet tegen dit barbaarse imperialistische systeem en zijn lakeien te intensiveren.

 De ontwikkeling van de conflicten in Syrië, Irak, Afghanistan en in West- en Noord-Afrika tonen het mislukken van de imperialistische antiterreurpolitiek aan. Toch gaan ze onverminderd door met zich bewapenen, vooral de VS als belangrijkste oorlogsstoker en zelfbenoemde politieagent van de wereld. De imperialistische machten voeren de productie van hun oorlogsindustrie op. Wereldwijd bereikte de oorlogsindustrie in 2013 een bedrag van 1,8 biljoen dollar, waarvan alleen 640 miljard door de VS, gevolgd door China en Rusland. Meer dan 4.400 op ieder moment direct inzetbare atoombommen en –raketten hebben het vermogen om alle menselijk leven verschillende malen te vernietigen. De EU, die zich graag als vredelievende macht wil voordoen, doet actief mee aan imperialistische oorlogen in vele regio’s, zoals in Afghanistan, in Libië, in Mali en in het Nabije Oosten.

 Aan het eind van de tot nu toe diepste wereldeconomische en -financiële crisis heeft de strijd om nieuwe markten tussen de verschillende imperialistische machten zich verscherpt. Vooral de oude imperialistische centra sluiten zich nauwer aaneen in tijdelijke allianties door handelsovereenkomsten zoals het geplande Amerikaans/Europese Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspartnerschap (TTIP), al beconcurreren ze elkaar tegelijkertijd scherp. Samen beschikken ze nog altijd over de grootste economische, politieke en militaire invloed op de wereld. De Westelijke aspiraties botsen met het streven van Rusland om samen met Kazachstan en Wit-Rusland en nieuwe gemeenschappelijke markt te vormen. De VS maken aanspraak op rechten in de Stille Oceaan, Groot-Brittannië in het zuiden van de Atlantische.

 De Oekraïnecrisis is op dit moment de gevaarlijkste brandhaard van de imperialistische concurrentiestrijd – zoals vroeger de agressieve acties om Joegoslavië uiteen te doen vallen. Daardoor dat de VS/EU/NAVO intensiever proberen om de Russische invloed verder te verzwakken en Rusland op zijn beurt zijn imperialistische invloedssferen fel verdedigt, bestaat het gevaar dat de escalatie een langdurig karakter krijgt. Terwijl de NAVO-eenheden hun manoeuvres in Polen, in de Baltische landen, in het Oostzeegebied, in het Oosten van de Middellandse Zee en in de Zwarte Zee opvoeren, garandeert de NAVO “militaire bijstand” in geval van oorlog aan de nieuwe president en multimiljardair Porosjenko en zet in Oost-Oekraïne in het geheim opererende Amerikaanse huurlingen in. Via het associatieverdrag met Oekraïne, Moldavië en Georgië dringt de EU agressief binnen in de tot nu toe door Rusland gedomineerde invloedsgebieden en markten.

Rusland op zijn beurt past een expansionistische militair-politieke tactiek toe op de Krim en in Oost-Oekraïne en oefent met geheime manoeuvres zoals Vostok-2014 “met troepenverplaatsingen over lange afstanden” voor een invasie in Oekraïne. De ICOR-organisatie KSRD, de Coördineringsraad van de arbeidersbeweging van de Oekraïne, roept op tot actief verzet tegen elke soort van imperialistische inmenging en doet overtuigingswerk voor een fundamentele oplossing door de strijd voor een verenigd socialistisch Oekraïne.

 Tegen de imperialistische agressie van Israël in Gaza heeft ICOR direct positie gekozen: ”Het Nabije en Midden-Oosten is naast Oekraïne een twistappel van de imperialistische rivaliteit bij het opnieuw verdelen van de machts- en invloedssferen en is tot een gevaarlijke brandhaard van het verscherpte algemene oorlogsgevaar geworden. (…) De revolutionaire wereldorganisatie ICOR veroordeelt de agressie van het zionistisch-imperialistische Israël tegen de Palestijnse bevolking van de Gazastrook. (….) Israël wil over de rug van de volkeren een strategisch voordeel behalen uit de crisis in het Nabije Oosten. Het streeft naar een blijvende bezetting van de Gazastrook in strijd met het volkerenrecht, is op zoek naar grondgebied en gas, en begaat daartoe met massamoord op burgers ongegeneerd oorlogsmisdaden.

 • Stop de Israëlische aanvallen op de Gazastrook!
 • Voor een democratische en rechtvaardige tweestatenoplossing op weg naar een vrij democratisch Palestina!”

 Tegenwoordig zien wij ook in Afrika een massief optreden van islamitisch-fascistische krachten, die niet meer alleen Somalië, maar ook Soedan, Nigeria, Kenia, Mali gedestabiliseerd hebben. Het sterker worden van deze krachten is een reactie op de agressieve antiterreurpolitiek van het imperialisme. Een zwaarbewapend islamitisch-fascistisch leger onder de naam “ISIS” ("Islamitische Staat in Irak en de Levant”), vooral uit Qatar en Saoedi-Arabië heeft in Irak drie grote steden kunnen innemen, waaronder Mosul, de op een na grootste stad en het centrum van de Koerdische bevolking. De strijd voor het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren en naties werd vooral in de Rojava-campagne van ICOR gesteund, waar een voorbeeldige strijd voor vrijheid en democratie gevoerd wordt tegen de meest verschillende reactionaire stromingen in Syrië. Het is een onwrikbaar principe van ICOR om op te treden tegen elke imperialistische agressie en aantasting van het zelfbeschikkingsrecht van de naties en om de internationale solidariteit van arbeiders te organiseren.

 ICOR roept op om op de internationale strijddag tegen fascisme en oorlog – op 6 augustus in Azië en op 1 september in Europa – te demonstreren voor vrede en vriendschap tussen de volkeren en tegen imperialistische oorlogsstokers. “De rivaliteit tussen de imperialisten, vooral tussen de belangrijkste imperialistische machten, voedt permanent het gevaar van een wereldoorlog en leidt tot regionale conflicten met oorlogskarakter in de strijd over het opnieuw verdelen van de wereld.” (Oprichtingsresolutie van ICOR). Maar bij alle crisiskenmerken van het imperialistische wereldsysteem blijft de belangrijkste tendens in de wereld de proletarische revolutie. Wij zijn ervan overtuigd dat de meest consequente strijd tegen het groeiende gevaar van escalerende lokale en regionale oorlogen erin bestaat het imperialisme op revolutionaire wijze te overwinnen en het socialisme op de hele wereld op te bouwen.

 Op 6 augustus en op 1 september:

De straat op voor de internationale strijddag tegen fascisme en door de imperialisten opgestookte oorlogen!

Strijdt voor vrede, vriendschap tussen de volkeren – socialisme!

Proletariërs aller landen, verenigt u!

Proletariërs van alle landen en onderdrukte volkeren, verenigt u!

Signatories (as of 12 August 2014, further signatories possible):

 1. ORC Organisation Révolutionnaire du Congo (Revolutionary Organization of Congo), Democratic Republic of the Congo

 2. MMLPL Moroccan Marxist-Leninist Proletarian Line

 3. CPSA (ML) Communist Party of South Africa (Marxist-Leninist)

 4. MLOA Marxist-Leninist Organization of Afghanistan

 5. CPB Communist Party of Bangladesh

 6. PCC CPI (ML) Provisional Central Committee Communist Party of India (Marxist-Leninist)

 7. CPI (ML) Communist Party of India (Marxist-Leninist)

 8. Ranjbaran Hezb-e Ranjbaran-e Iran (Proletarian Party of Iran)

 9. NCP (Mashal) Nepal Communist Party (Mashal)

 10. Krasnyj Klin Gruppa Kommunistov-Revoljucionerov „Krasnyj Klin“ (Group of Communist Revolutionaries “Krasnyj Klin” [Red Wedge]), Belarus

 11. БРП(к) Българска Работническа Партия (комунисти) (Bulgarian Workers Party (Communist))

 12. MLPD Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands (Marxist-Leninist Party of Germany)

 13. RM Rode Morgen (Red Dawn), Netherlands

 14. PR Partija Rada (Party of Labor), Yugoslavia (ex)

 15. MLKP Marksist Leninist Komünist Parti Türkiye / Kuzey Kürdistan (Marxist Leninist Communist Party Turkey / North Kurdistan)

 16. KOL Kommunistische Organisation Luxemburg (Communist Organization of Luxemburg)

 17. KSRD Koordinazionnyi Sowjet Rabotschewo Dvizhenija; Ukraina (Coordination Council of the Working-class Movement of Ukraine)

 18. KSC-CCSP Komunisticka Strana Cheskoslovenska – Cheskoslovenska Strana Prace (Communist Party of Czechoslovakia – Czechoslovakian Workers Party)

 19. PCC-M Partido Comunista de Colombia – Maoista (communist Party of Colombia - Maoist)

 20. PC (ML) Partido Comunista (Marxista Leninista) (Communist Party (Marxist-Leninist)), Dominican Republic

 21. PC/ML Partido Comunista (Marxista-Leninista) de Panamá (Communist Party (Marxist-Leninist) of Panama)

 22. PCP(independiente) Partido Comunista Paraguayo (independiente) (Paraguayan Communist Party (independent)

 23. PML del Perú Partido Marxista Leninista del Perú (Marxist-Leninist Party of Peru)

 24. PPP Partido Proletario del Perú (Proletarian Party of Peru)

 25. MIKSZ Magyar Ifjúság Közösségi Szervezette (Organization of Hungarian Youth Community)

 Signed after the release date:

 26. CPN (Unified) Communist Party of Nepal (Unified)

27. NPCH (ML) Nouveau Parti Communiste Haϊtien (Marxiste-Léniniste) (New Communist Party of Haiti (Marxist-Leninist))

28. MLGS Marxistisch-Leninistische Gruppe Schweiz (Marxist-Leninist Group of Switzerland)

Download as PDF

Document Actions